Fakta om Gardermoen

Gardermoen4small

Oslo Lufthavn er den nasjonale flyplassen i Norge, og den desidert største i landet. Tidligere het flyplassen Oslo Lufthavn Gardermoen, men i senere tid har den skiftet navn til å bare hete Oslo Lufthavn – selv om den fortsatt ligger på stedet som heter Gardermoen. Avstanden inn til selve hovedstaden er på knappe fem mil, og transporten fra hovedstaden til flyplassen er godt utbygd med både vei og tog.

Generelt om Oslo Lufthavn Gardermoen

Oslo Lufthavn Gardermoen ligger i Akershus fylke, og har siden den ble åpnet i 1998 vært landets største flyplass. Lufthavnen er etterfølgeren til den tidligere Oslo Lufthavn, som lå på Fornebu like utenfor selve sentrum av hovedstaden. Selv om mange kanskje ikke tror det, så er flyplassen på Gardermoen den nest største i hele Norden – kun forbigått av København når det kommer til antall reisende passasjerer. Over 24 millioner passasjerer tok fly til eller fra flyplassen på Gardermoen i 2014, noe som er et høyere antall enn hva man så både i Helsinki og i Stockholm. Dette fordelt over nesten 240 000 flyavganger på ett år, noe som tilsvarer over 650 landinger/take-offs i løpet av én dag!

Dette til tross for at flyplassen «kun» har to rullebaner, så behandler Oslo Lufthavn Gardermoen svært mange avganger og landinger hver eneste dag. Dessuten er lufthavnen under en større utvikling nå, som skal utvide kapasiteten betraktelig. Bygging av ny terminal med flere gater og en økt kapasitet har vært pågående de seneste årene nå, og etter planene skal prosjektet være ferdigstilt i 2017. Det er ikke bare snakk om en utbygging av en mindre skala – faktisk så får flyplassen på Gardermoen nærmest doblet sitt totale areal når de nye byggene står klare.

Fra Oslo Lufthavn på Gardermoen kan man fly til rundt 30 norske byer eller tettsteder, primært med de norske flyselskapene SAS, Norwegian og Widerøe. De to førstnevnte har sine primære baser ved flyplassen, og er i tillegg store tilbydere av utenlandsruter. Sammen med andre utenlandske flyselskaper tilbys reisende flyreiser til over 100 utenlandsdestinasjoner med flygninger direkte fra flyplassen på Gardermoen.

Historien til Gardermoen som lufthavn

Området i Gardermoen har i mange tiår blitt benyttet til militær aktivitet, etter at det ble bygd rullebane der av tyskerne under andre verdenskrig. Men lenge før den gang ble den første flygningen på Gardermoen utført – vi må nemlig så langt tilbake som til 1912 for den historiske datoen. I nyere tid har Gardermoen jevnlig blitt brukt som flyplass før den tok helt over i 1998. Blant annet under utvidelser av den tidligere hovedflyplassen på Fornebu, så steppet lufthavnen på Gardermoen inn som reserve. Dette skjedde flere ganger i løpet av tiårene ettersom Fornebu ikke klarte å håndtere den økte trafikken alene, slik at spesielt flere utenlandsruter ble oppført fra Gardermoen på 70- og 80-tallet.

Avslutningsvis kan vi nevne noen «fun facts» om åpningen av Oslo Lufthavn på Gardermoen. Det skjedde i starten av oktober i nevnte 1998, og det første flyet som fikk æren til å lette fra rullebanene var et Boing 737-fly fra det noe mer ukjente flyselskapet Color Air.

Utviklingen til lufthavnen på Gardermoen

Flyplassen på Gardermoen har opplevd en massiv utvikling i antall reisende siden den ble åpnet på slutten av 90-tallet. Statistikken viser at den pågående utviklingen er høyst nødvendig, da man har sett en økning på over 10 millioner årlige reisende siden 2001. Sistnevnte år benyttet knappe 14 millioner seg av en avgang på Gardermoen, mens tallet var tilsvarende 24 millioner for 2014. Tilnærmet hvert eneste år har man sett en økning i antallet reisende fra flyplassen, og det vil neppe snu med det første.

Kilder:

http://www.leiebilguiden.no/norge/oslo-gardermoen-lufthavn/

http://www.gardermoen.no/

http://www.osloleiebil.no/